Interview Marc HazewinkelOp 28 februari 1991 pakte Marc Hazewinkel een koffer en een sporttas in, stapte op een vliegtuig naar Seattle, USA, om ergens in Washington in een afgelegen gehucht met 1 stoplicht, 1 supermarkt en een honkbalveldje op een omgebouwde paardenmanege op zoek te gaan naar een spirituele droom. Marc was net doorgebroken als acteur met 'Honneponnetje' en 'Jan Rap en z’n maat', acteerde in de Stadsschouwburg met Ramses Shaffy en Carol van Herwijnen, en kreeg vlak voor zijn vertrek in een rol in Goede Tijden Slechte Tijden. Wat bezielde de acteur om zijn carrière te laten voor wat het was, zijn biezen te pakken en te verhuizen naar Amerika? Niet naar de Himalaya’s, niet naar Poonah, nee, hij besloot al zijn bezittingen weg te geven en emigreerde naar het land van McDonald’s, cowboyhoeden en Hollywood. Niet om daar als acteur zijn naam te vestigen, maar om een spirituele school te bezoeken waar de lessen worden verzorgd door een 35.000 jaar oud gechanneld wezen. Met 5000 dollar op zak, in een land waar niemand hem kende, moest hij weer van voor af aan beginnen met bordenwassen, werken in een fotowinkel en klussen in de bouw om de rekeningen te betalen, zodat hij een paar weken per jaar cursussen kon bijwonen op Ramtha’s School van Verlichting.- Marc, hoe kwam je er toe om je carrière in te ruilen voor een spirituele reis?

Ik was toen 27 en was toe aan een verandering. Ik was er inmiddels achtergekomen dat ik acteur was geworden om mezelf te leren kennen, maar dat had vooral te maken met hoe ik emotioneel in elkaar stak. Ik had een geweldige passie voor acteren maar was doodsbang. Ik was zo als de dood voor audities dat ik een jaar lang zoveel audities deed als ik maar in de krant kon vinden, inclusief voor stukken en projecten waar ik niet eens in wilde staan. Langzaam maar zeker kwam ik tot de ontdekking dat ik niet doodging als daar weer verkrampt van angst en met gierende zenuwen voor zo'n tafel stond, ook al voelde het wel zo. Ik was bezig dingen in mezelf te overwinnen die me belemmerden om vrij te zijn.

Nu ben ik daar nog steeds mee bezig, maar is het werk aan mezelf meer omvattender geworden. Ik heb op Ramtha's school geleerd om mezelf te als het ware te observeren zonder datgene wat ik zie, een attitude of emotie, goed of slecht te vinden. Dat houdt niet op en daar zijn de mensen en situaties in ons leven, zoals relaties, familie, werk etc. zo belangrijk bij. Mijn spirituele reis is vooral niet de hele dag gaan zitten mediteren, want dan vergeet je het leven te leven. Het is juist de bedoeling om toe te passen wat je op spiritueel gebied als kennis leert, zodat je het kunt ervaren als een realiteit. Het is makkelijk om filosoof te zijn, maar dat is niet wat ik wil. Ik wil weten of de filosofie werkt in de praktijk van mijn leven.

Ik kwam in een impasse toen ik het tweede jaar van de toneelacademie in Maastricht niet haalde en geen idee had wat ik verder met mijn leven moest. Ik dreef mezelf op een avond letterlijk tot wanhoop; zag mezelf op een kruispunt met vele wegen staan en durfde geen beslissing te nemen, bang dat ik dan iets anders zou uitsluiten. Ik zat zo te denken en te analyseren dat de rook uit mijn oren kwam en tranen uit mijn ogen. Dat was een eerste teken dat ik merkte dat je verstandelijk maar tot een bepaald punt kan komen en niet verder, omdat je denken alleen op je verleden kan zijn gebaseerd. Het geeft je dus nooit iets nieuws en daar was ik naar op zoek. Ik begon wat Zen boekjes te lezen en bij 1 van mijn bezoeken aan de boekhandel kocht ik een boek van Osho en deed toen een tijd lang zijn meditaties. Maar wat daarmee bereikt moest worden, behalve dan om op een dag verlicht te worden (wat dat ook was), werd niet echt duidelijk.

Toen las ik op een dag een boek van Ramtha en dat was de eerste keer dat ik iets las dat over spiritualiteit ging zonder het af te scheiden van de zogenaamde rest van het leven. Het ging over mij, met al mijn tekortkomingen als mens, maar met een gigantische potentie die nog niet was aangeboord en blijkbaar sinds mensenheugenis niet was aangeboord. Hij noemde ons 'vergeten goden'. Hij zegt letterlijk: je bent een god. Er is niet 1 God ergens op een wolk of op een berg. Wij zijn allemaal goden, wat wil zeggen; wij zijn de oorspronkelijke scheppers van alles, maar zijn vergeten dat we dat ooit waren en hebben geaccepteerd dat we min of meer alleen dit lichaam zijn. En voor de meeste mensen: dat we alleen dit leven hebben. Maar we zijn scheppers en dat doen we ieder moment van ons leven: we creëren letterlijk onze realiteit door hoe we denken. En het grappige is dat nu de wetenschap, met name de quantumfysica, dat volledig bevestigt.

- Velen zouden niet de voorkeur geven aan 'goeroes' of spirituele leraren. Het is een behoorlijk radicale beslissing om zo'n stap te maken om je koffers te pakken en alles achter je te laten. Wat heeft het jou gebracht en waarom was er geen andere weg voor jou?

Een spirituele leraar is voor mij alleen waardevol als hij of zij zelf een volwaardige meester is; dat wil zeggen dat ze het menselijke niveau hebben geleefd, beleefd en zo totaal hebben eigengemaakt, dat ze dat niveau zijn ontstegen en zowel van deze wereld als niet van deze wereld zijn. Als de leraar zelf nog in de menselijke conditie zit, kan hij/zij nooit echt zien wat we zijn of ons een landkaart aanreiken om te helpen onszelf te veranderen.

Ramtha is zo'n volwaardige meester; hij leefde hier als mens en deed wat na hem vele meesters deden: hij wist zijn vibratie zo te verhogen dat hij zijn lichaam met zich mee kon nemen toen hij deze plek verliet. Hij steeg op, omdat hij klaar was met deze ervaring. Dat is voor mij iemand die de weg kan wijzen en je kan leren hoe je meer kunt worden dan je ooit was. Hij heeft ons in de loop der jaren oefeningen gegeven om aan onszelf te laten zien dat we inderdaad werkelijkheid creëren. De school is zo een laboratorium van de geest; een werkplaats waar we nieuwe kennis krijgen


en oefeningen doen waarin we de kennis persoonlijk kunnen ervaren. Dat pragmatische sprak mij aan; we leren hoe we onszelf kunnen veranderen van arm naar rijk, van ziek naar gezond, van depressief naar gelukkig.

Ik heb dankzij wat ik daar heb geleerd gigantische veranderingen doorgemaakt in mijn leven en wat ik wilde bereiken waren hele specifieke dingen, waardoor ik het zelfvertrouwen begin te krijgen dat ik dit zo ver door kan voeren als ik maar wil. Ik hoef alleen maar als persoonlijkheid uit de weg te gaan en te leren om te focussen; om me op 1 ding, idee of concept te concentreren zonder erover na te denken. Zo simpel is het om werkelijkheid te creëren, ware het niet dat we verslaafd zijn aan onze emoties en ons lichaam en onze manier van denken. Maar als we dat opzij kunnen zetten en met onze ogen dicht alleen maar een plaatje in onze hersenen kunnen zien van iets dat we willen meemaken of manifesteren, is er niets wat we niet kunnen hebben of meemaken. Onze hersenen zijn een supercomputer en spelen een cruciale rol in het creëren van realiteit.

Alle oefeningen zijn erop gericht om naar een diepergelegen gedeelte van de hersenen te gaan dan waar we in onze persoonlijkheid verblijven. Dat diepere gedeelte van de hersenen is in staat om een stroom van bewustzijn te verwerken die ons die realiteit kan geven. Hoe dat allemaal precies in zijn werk gaat leren we op school, maar het werkt!! En dat is waar ik naar op zoek was. "Het koninkrijk der hemelen is in jou'' is geen religieuze uitspraak, maar gaat over dat vermogen dat we in ons hebben om onze werkelijkheid te creëren.

- Wat zijn de belangrijkste transformaties geweest op jouw pad? Wat heb je in de afgelopen 20 jaar geleerd?

Ik denk dat de belangrijkste transformatie is geweest dat ik meer van mezelf ben gaan houden en het feit dat ik dat zo zeg is voor mij een teken van een andere transformatie: hoe ik mijn cynische en relativerende blik op het leven heb weten te verzachten (zonder mijn gevoel voor humor te verliezen overigens). Maar ik heb mezelf de kans gegeven om zo lang vol te houden op mijn spirituele reis, dat ik resultaat begin te zien. Niet alleen in de zin van mijn liefde voor het leven en voor mezelf, maar ook in de zin van het ontwikkelen van 'spirituele' capaciteiten. Om de hersenen te trainen om in de toekomst te kijken, al is het maar een klein stukje. Om een tekening van iets te maken en daar op te focussen (in 1 van de disciplines) en het dan te zien gebeuren in mijn leven, op een moment waarop ik het het minst verwachtte. Het zijn nog maar baby-stapjes, maar ik begin te zien dat de legendes van de meesters die wonderen verrichtten niet uit de lucht gegrepen zijn, maar uit het quantumveld! Ik begin dat concept van de meester die met zijn gedachten werkelijkheid creëert in mijn leven toe te passen en met steeds meer resultaat. Dat is ongelofelijk opwindend! En het is ook gewoon "leuk" om een casino in te lopen en te weten wat het volgende nummer op de roulette is en daar geld op in te zetten. Alles is spiritueel.

- In welke zin blijft spirituele ontwikkeling en scholing belangrijk?

We leven nog maar in zo'n minuscule uithoek van wat allemaal mogelijk is; we gebruiken minder dan 10 procent van onze hersenen en van ons DNA. Als je het zien van de roulette nummers zo kunt leren beheersen dat je in plaats van af en toe correct iedere keer het getal correct weet, wat is dan de volgende stap? En als je al het geld in de wereld hebt, waar leg je je dan op toe, aangezien rijkdom op zichzelf niet meer belangrijk is? Het leren beheersen van een discipline opent de deur naar andere mogelijkheden. De mogelijkheden van het Grote Werk zijn oneindig. Scholing blijft belangrijk omdat we alleen kunnen zien en meemaken wat we weten. Dus nieuwe kennis is nodig om de deur in onze hersenen te openen voor nieuwe ervaringen. Evolutie houdt niet ergens op; dan zou het geen evolutie zijn. We gaan altijd door het onbekende bekend te maken, waar we ons ook bevinden.

- 2010 staat voor de deur. Wat is jouw focus voor dat jaar?

Ik denk dat het belangrijk gaat worden ons op grote chaos in de wereld voor te bereiden; zowel chaos in de natuur als in de samenleving, de financiële wereld, de economie. Ik wil me daarop voorbereiden en maak volop gebruik van wat ik heb geleerd om dat te doen. Je kunt je wel voorstellen hoe belangrijk en nuttig het zal zijn om de toekomst te kunnen zien wanneer er chaos uitbreekt. Dus ik ben hard bezig mijn hersenen te trainen steeds beter de schaduwen van de toekomst te zien. Ik ben sinds kort aangesteld als leraar van Ramtha's School van Verlichting en wil in die capaciteit zoveel mogelijk rondreizen om mensen te inspireren hun eigen leven te kunnen veranderen. Ik ben slechts spreekbuis voor een meester-leraar die mij alles heeft geleerd dat ik weet, maar zelfs al ben ik nog maar een baby-meestertje: er is niets bevredigender dan mensen te zien opbloeien doordat ze de kennis leren toepassen en dan tot hun grote vreugde ervaren. Dat is hoop verspreiden in een wereld die het hard nodig heeft.


Ontdek hier de andere leraren van de Ramtha School

RAMBENELUX : rambenelux.blogspot.com | website


LABELS

ramtha, ramtha's, ramtha school of enlightenment, ramtha books, jz knight, ramtha school, ramtha belize, what the bleeb do we know, what the do we know, what the bleep do you know, what the bleep do we, what the bleep we know, what the bleep down the rabbit hole, what the bleep do we know, what the bleep, bleep do we know, whatthebleep, ramtha 2012, bleep


Webmaster Jo Linmans | Last updated 15/11/2016


Untitled Document Copyright © Rambenelux 2010. All Rights Reserved. Ramtha®, C&E®, Consciousness & Energy®, Fieldwork® The Tank® Blue Body® Twilight® Torsion Process®, Neighborhood Walk®, The Grid®, Create Your Day®, Become a Remarkable Life®, Mind As MatterSM, Analogical ArcherySM, and GladysSM are trademarks and service marks of JZ Knight and are used with permission.

Ramtha (C) 2010 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken